Witamina E – działanie, występowanie, skutki niedoboru
Witamina E to jedna z nielicznych witamin rozpuszczalnych z tłuszczach. Nazywana jest inaczej tokoferolem lub tokotrienolem i jest szczególnie istotna dla kobiet, ponieważ jej niedobór może prowadzić do bezpłodności. Witamina E występuje aż w ośmiu postaciach i jest istotna w diecie, gdyż przyspiesza przemianę materii. Chroni organizm przed miażdżycą, bezpłodnością, a także przed zakrzepami i nowotworami.
Witamina E – jak działa i za co odpowiada w organizmie?
Witamina E jest to organiczny związek chemiczny, który pełni funkcję antyoksydacyjną w organizmie. Występuje w różnych formach, z których najaktywniejszą jest d-alfa-tokoferol.
Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Pomaga także w utrzymaniu zdrowych błon komórkowych, a także wpływa na układ immunologiczny i procesy zapalne.
Witamina E – w czym jest jej najwięcej?
Witaminę E znajdziesz w żywności głównie w produktach pełnoziarnistych, zbożach, kiełkach i roślinach zielonych takich jak szpinak, awokado, sałata czy kapusta, a także w pomidorach czy jajkach. Witamina ta znajduje się także w czosnku, orzechach i olejach roślinnych tłoczonych na zimno. Jest także dostępna w postaci suplementów diety.
Witamina E – skutki niedoboru
Co się dzieje w przypadku niedoboru tej witaminy? Witamina ta jest tak powszechna, że jej niedobory praktycznie się nie zdarzają. Mogą one wystąpić sporadycznie u osób z problemami z wchłanianiem tłuszczów tak jak osoby z chorobami wątroby, trzustki czy jelit. Jednak w przypadku niedoboru witaminy E mogą występować osłabienia koncentracji, ogólne rozdrażnienie, zwiększone ryzyko bezpłodności oraz chorób układu krążenia, a także może prowadzić do objawów neurologicznych, takich jak problemy z równowagą, zaburzenia widzenia czy koordynacja ruchowa.
Ponadto, niedobór witaminy E może osłabić układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko infekcji. Niedobór witaminy E jest również związany z nieprawidłowościami w układzie krążenia, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Witamina E – skutki nadmiaru
Ważne, aby nie przesadzić z przyjmowaniem tej witaminy, szczególnie jeżeli przyjmujemy ją w postaci nienaturalnej, np. tabletek. W przypadku nadmiaru tej witaminy w organizmie odczuwać możemy silne bóle głowy, zmęczenie, problemy z prawidłowym widzeniem i osłabienie mięśni.
Nadmiar witaminy E w organizmie może powodować także biegunki, nudności, zmęczenie, bóle głowy i zaburzenia widzenia. Długotrwałe spożywanie dużych dawek witaminy E (powyżej 1000 mg na dzień) może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia krwawienia, osłabienie układu odpornościowego, zaburzenia czynności tarczycy, a nawet zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroba serca.
Warto zaznaczyć, że większość ludzi uzyskuje wystarczającą ilość witaminy E z codziennej diety, a nadmiar witaminy E z suplementów diety jest stosunkowo rzadki. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji witaminy E zaleca się konsultację z lekarzem, aby uniknąć ryzyka niepożądanych skutków zdrowotnych.