Dieta przy zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to nieprzyjemna dolegliwość objawiająca się najczęściej problemami z trawieniem wynikającymi z nerwowego trybu życia. Zespołu jelita drażliwego nie można wyleczyć, ale można nauczyć się z nim żyć i załagodzić objawy. Sprawdź czym jest i jaką dietę stosować podczas tej uciążliwej dolegliwości.
Zespół jelita drażliwego – objawy
Choroba objawia się przede wszystkim problemami z trawieniem. Wiążą się z tym naprzemienne biegunki z zaparciami oraz ciągłe bóle brzucha i wzdęcia. Niekiedy mogą pojawić się również nudności wywołane najczęściej przejedzeniem lub szybkim spożywaniem pokarmu. Zespół jelita drażliwego objawami przypomina nietolerancję laktozy i często jest mylony z tą przypadłością. Jednak zarówno podczas tego schorzenia jak i nietolerancji laktozy, należy przestrzegać diety i odpowiedniego trybu życia.
Zespół jelita drażliwego – jak żyć ze schorzeniem?
Jak już wspomnieliśmy, choroby się nie da uleczyć, jednak można uśmierzyć jej objawy zmieniając swój szybki tryb życia na wolniejszy. Bardzo ważne jest unikanie wszelkich nerwowych sytuacji i pośpiechu. Pomoc może przynieść uprawianie sportu, w którym możemy pozbyć się wszelkich negatywnych emocji i zapanować nad organizmem.
Dieta w zespole jelita drażliwego
Dieta jest najważniejszym czynnikiem eliminującym wszelkie nieprzyjemne objawy schorzenia. Lekarze podkreślają unikanie używek takich jak kawa i zastąpienie jej np. zieloną herbatą, która również ma działanie pobudzające, a nie zawiera wszystkich negatywnie wpływających na żołądek substancji, które zawiera w sobie kawa.
Kolejnym elementem jest zastąpienie smażenia potraw gotowaniem, najlepiej na parze. Chcąc wyeliminować nieprzyjemności związane z zespołem jelita drażliwego, należy unikać jak ognia smażenia na oleju. Z jadłospisu wykreślamy także wszelkie wzdymające składniki, jak kapusta, groch, fasola, ale także pieczywo razowe czy otręby pszenne, pieczywo żytnie i inne.
W przypadku występowania biegunek usuwaj z menu świeżych warzyw i owoców, jogurtów, soków owocowych. W tym czasie sięgaj po ryż i ziemniaki, które zawierają łączącą skrobię. Pomocne będą też gotowane warzywa, szczególnie ugotowana marchewka.
Jeżeli dręczą Cię zaparcia, zrezygnuj z czarnej herbaty, tłustego mięsa oraz żółtych serów. Sięgaj po produkty z dużą ilością błonnika, np. pieczywo razowe, otręby owsiane, a także możesz spożywać surowe warzywa i owoce, a także bakalie, np. suszone śliwki i morele.