Limfatyczny typ sylwetki – zalecenia żywieniowe
Organizm kobiety o limfatycznym typie sylwetki wykazuje niestety tendencję do nadwagi i otyłości, ale dzięki odpowiedniemu odżywianiu i systematycznemu uprawianiu aktywności sportowej można temu zapobiec.
Charakterystyka sylwetki limfatycznej
Z powodu zastoju limfy kobiety o tym typie szybką się męczą. Jadanie przetworów mlecznych i przetworzonej żywności grozi podwyższeniem nadwagi i szybszym zmęczeniem. Dla kobiet o limfatycznej budowie zaleca się najobfitsze jedzenie do ok. godz. 14, ze względu na szybkość przemiany materii (która po godz. 14 stopniowo zmniejsza się). W przypadku osób o limfatycznej sylwetce obiad powinien być głównym posiłkiem dnia, ponieważ o tej porze organizm sobie dobrze radzi z trawieniem pokarmów.
Każdy posiłek powinien zawierać surowe lub gotowane na parze zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, brukselka) i/lub surówkę wspomagające proces trawienia pokarmów. Podobnie jak u kobiet o androidalnej budowie ciała, kobiety o limfatycznym typie odczuwają popołudniem zmęczenie. I tutaj pojawia się chęć zjedzenia niezdrowej przekąski, czego oczywiście należy unikać. W kobiet o tym typie sylwetki nie należy jeść np. twarogu, spożycie go nawet w niewielkiej ilości oznacza zahamowanie zapoczątkowanego procesu zmian kształtów ciała i poprawy samopoczucia (wg mnie warto zrezygnować ). Na przekąskę idealnie nadają się: seler naciowy, marchew czy jabłko. Picie soków ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców jest również bardzo korzystne, np.:
- sok z marchwi i selera naciowego
- sok z marchwi i jabłek
- sok z marchwi, selera naciowego i buraka
- sok z marchwi i arbuza (nietypowe połączenie warto spróbować)
Wyżej wymienione soki dobrze wpływają na pracę nerek, wątroby oraz sprzyjają redukcji cellulitu ;-).
Sylwetka limfatyczna – produkty zalecane:
Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:
- niełuszczony ryż
- ziarno pszenicy, orkiszu, owsa i żyta jako kasza
- kasza kukurydziana
- kasza gryczana
- kasza jaglana
- kasza jęczmienna
- płatki owsiane
- chrupkie pieczywo
- pieczywo i makaron z pełnoziarnistej mąki z wyżej wymienionych zbóż
Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne:
- wszelkie odmiany fasoli, grochu i soczewicy
- kiełki nasion roślin strączkowych
- tofu
Mięso, drób, dziczyzna i ryby:
- chude czerwone mięso (wołowina, wieprzowina)
- kurczak i indyk z ekologicznej hodowli
- jajka od niosek z ekologicznej hodowli
- świeże ryby i z puszki
- skorupiaki i ostrygi
Przetwory mleczne:
- wszystkie są niedozwolone, mleko zwierzęce można zastąpić mlekiem ryżowym, owsianym, niskotłuszczowym mlekiem sojowym, migdałowym czy kokosowym
Warzywa i owoce:
- wszystkie rodzaje świeżych i suszonych owoców
- owoce w puszcze w naturalnym soku
- wszystkie rodzaje świeżych warzyw
Orzechy, nasiona i produkty pochodne:
- surowe, niesolone orzechy i nasiona
- masło sezamowe (tahini)
- różne rodzaje masła orzechowego z surowych orzechów
Rodzaje tłuszczy:
- oliwa z oliwek
- oleje lniany i rzepakowy tylko w umiarkowanych ilościach
- tahini
- awokado
- pasty z orzechów
Napoje:
- 6-12 szklane wody mineralnej, sodowej
- kawa zbożowa
- niektóre herbatki ziołowe
- herbata beztaninowa
- 1-2 filiżanki kawy dziennie
Środki słodzące i dodatki do żywności:
- bardzo mała ilość miodu, cukru i melasy
Produkty zakazane przy sylwetce limfatycznej
Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:
- produkty z oczyszczonej, białej mąki, np. białe pieczywo
- ciasteczka
- herbatniki
- ciasta
Mięso, drób, dziczyzna i ryby:
- wędliny
- kiełbasa
- smażone mięso
- drób z przemysłowej hodowli
- jaja od niosek z przemysłowej hodowli
- skóra z drobiu
- podroby
- bekon
- sardele (śledzi anchois)
Przetwory mleczne:
- wszystkie przetwory mleczne: masło, jogurt, śmietana, twaróg, ser
- lody
- czekolada
- mleko kozie i owcze oraz ich przetwory
Warzywa i owoce:
- owoce w syropie
- owoce kandyzowane
- oliwki
Orzechy, nasiona i produkty pochodne:
- orzeszki ziemne i solone orzechy
- masło z orzechów ziemnych
Napoje:
- napoje gazowane
- syropy do napojów
- napoje z melasą
- napoje alkoholowe
- wysokotaninowa herbata
- napoje czekoladowe
Środki słodzące i dodatki do żywności:
- cukier i produkty go zawierające
- glutaminian sodu
- sól i słone produkty
- sztuczne dodatki do żywności (konserwanty, substancje nadające kolor, smak, itp.)