Dieta niskowęglowodanowa – jadłospis na cały tydzień
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów w celach zarówno zdrowotnych jak i odchudzających. Gdy organizm otrzymuje mniej węglowodanów zaczyna produkować ciała ketonowe, które stają się głównym źródłem energii. Proces ten nazywa się ketogenezą. Działa to na korzyść osób, które chcą schudnąć, ponieważ ciała ketonowe skutecznie wspierają spalanie tkanki tłuszczowej. Węglowodany znajdziemy w wielu produktach spożywczych dlatego ciężko jest je skutecznie ograniczyć bez odpowiedniej wiedzy i wsparcia dietetyka. Poniżej prezentujemy wsparcie w postaci jadłospisu na cały tydzień dla diety niskowęglowodanowej low carb.
Poniedziałek:
Śniadanie: Jajecznica z 3 jaj, szpinak, pomidory, oliwa z oliwek.
II Śniadanie: Sałatka z kurczaka, awokado, rukoli, pestek dyni i oliwy z oliwek.
Obiad: Stek z tuńczyka, warzywa na parze, masło.
Podwieczorek: Jogurt naturalny pełnotłusty z orzechami i nasionami chia.
Kolacja: Zupa krem z brokułów z dodatkiem pesto.
Wtorek
Śniadanie: Omelet z pieczarkami, cebulą i papryką.
II Śniadanie: Sałatka z łososia wędzonego, sałaty, ogórka i oliwy z oliwek.
Obiad: Kurczak pieczony w ziołach z sałatką z cukinii i feta.
Podwieczorek: Smoothie z malin, migdałów i jogurtu naturalnego.
Kolacja: Krewetki smażone na maśle z czosnkiem, chili i kolendrą.
Środa
Śniadanie: Jajka w koszulkach na szpinaku.
II Śniadanie: Twaróg pełnotłusty z orzechami i borówkami.
Obiad: Schabowy bez panierki z surówką z kiszonej kapusty.
Podwieczorek: Szaszłyki z kurczaka i warzyw.
Kolacja: Sałatka z jajkiem, szynką, sałatą i dressingiem musztardowym.
Czwartek
Śniadanie: Jajka na miękko, szynka parmeńska, pomidory.
II Śniadanie: Guacamole z pałeczkami warzywnymi.
Obiad: Łosoś pieczony z masłem cytrynowym i szparagami.
Podwieczorek: Mix orzechów.
Kolacja: Zupa krem z kalafiora z boczkiem.
Piątek
Śniadanie: Frittata z warzywami.
II Śniadanie: Sałatka z piersią kurczaka grillowaną, sałatą i sosem awokado.
Obiad: Wołowina duszona z warzywami.
Podwieczorek: Serek wiejski z pestkami słonecznika.
Kolacja: Sałatka grecka bez oliwek.
Sobota
Śniadanie: Pancakes z mąki kokosowej z malinami.
II Śniadanie: Smoothie z awokado, szpinaku i mleka kokosowego.
Obiad: Golonka pieczona z warzywami.
Podwieczorek: Seler naciowy z pastą z łososia.
Kolacja: Zupa tajska z kurczakiem.
Niedziela
Śniadanie: Shakshuka (jajka w sosie pomidorowym).
II Śniadanie: Sałatka z awokado, tuńczyka i jajka.
Obiad: Kaczka pieczona z zieloną fasolką.
Podwieczorek: Roladki z szynki z serem feta i rukolą.
Kolacja: Zupa z dyni z pestkami dyni i śmietaną kokosową.