Androidalny typ sylwetki (sylwetka jabłko) – zalecenia żywieniowe
Każda z Nas ma inne predyspozycje i nawyki żywieniowe, często mimo, że jemy zdrowo nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dane produkty nie są dla nas odpowiednie. Wydaje się, że robimy wszystko, żeby wyglądać FIT i czuć się dobrze, a okazuje się, że niektóre produkty żywieniowe zwyczajnie nie odpowiadają naszemu typowi sylwetki, a wręcz wprawiają nas w zły nastrój i powodują wiele innych nieprzyjemnych dolegliwości.
Kobiety o androidalnym typie sylwetki powinny jeść dużo surowych owoców, świeżych warzyw i całych ziaren zbóż. Dieta również powinna być bogata w nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona oraz ryby i chude świeże mięso. Należy zredukować dominującą pozycję gruczołów nadnerczy poprzez zmniejszenie spożywania soli i produktów pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie ziaren zbóż działa korzystnie na tarczycę i przysadkę mózgową, usprawnia przemianę materii oraz poprawia równowagę hormonalną.
Późnym popołudniem osoby o androidalnym typie sylwetki nęka zmęczenie i głód. Często wtedy sięgają po słone przekąski takie jak krakersy czy też słone orzeszki (co jest błędem, należy unikać tego typu przekąsek, a zastąpić je np. jabłkiem, czy papryką). Należy się również przeciwstawić chęci wypicia alkoholu, gdyż obciąża to i tak już silnie nadwerężoną wątrobę. W tym okresie należy sięgnąć po zdrowe przekąski, np. surową marchewkę, czy też garść migdałów. A zamiast alkoholu napić się wody mineralnej.
Sylwetka androidalna – produkty zalecane
Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:
- niełuszczony ryż
- kasza jaglana
- kasza jęczmienna
- kasza gryczana
- kasza kukurydziana
- ziarno pszenicy
- ziarno orkiszu
- ziarno żyta
- płatki owsiane (rewelacyjna sprawa, zawierają mnóstwo błonnika, którzy działa jak ,,miotełka”
- chrupkie pieczywo ( z tym, że tutaj należy uważać głównie na ilość soli, której niestety często jest zbyt dużo w tego typu produktach- takie moje małe spostrzeżenie
- pełnoziarnista mąka
- oraz pełnoziarniste pieczywo i makaron (np. makaron z pszenicy durum, dostępny nawet w Biedronce
Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne:
- wszystkie odmiany fasoli, grochu i soczewicy
- tofu (smakołyk wegetarian, ale nie ma co się bać całkiem smaczny
- kiełki nasion roślin strączkowych
Mięso, drób, dziczyzna i ryby:
- świeże ryby (np. dorsz, łosoś norweski)
- ryby z puszki (np. filet śledziowy w sosie własnym)
- kurczak i indyk z ekologicznej hodowli
- jajka od niosek z ekologicznej hodowli
- od czasu do czasu chude czerwone mięso (wołowina i wieprzowina)
Przetwory mleczne:
- jogurt niskotłuszczowy (np. jogurt naturalny 0,5% tłuszczu)
- mleko owcze i kozie
- jogurt z mleka owczego i koziego
- mleko ryżowe
Warzywa i owoce:
- wszystkie rodzaje świeżych i suszonych owoców
- owoce w puszce w naturalnym syropie
- wszystkie rodzaje świeżych warzyw
Orzechy, nasiona i produkty pochodne:
- surowe, nie solone orzechy i nasiona
- masło sezamowe (tahini)
- masło orzechowe z surowych orzechów (często te sprzedawane w sklepie są robione z prażonych orzechów)
Rodzaje tłuszczu:
- mała ilość oliwy z oliwek
- mała ilość oleju lnianego
- czy oleju rzepakowego
Napoje:
- 6-12 szklanek wody mineralnej, sodowej
- kawa zbożowa (np, kawa inka, ostatnio spotkałam się z Inką, która zawiera 42% błonnika pokarmowego, wg. mnie warta polecenia )
- herbatki ziołowe (np. szałwia stosowana przy stanach zapalnych i trądziku skóry)
- czarna herbata beztaninowa
- 1-2 filiżanki kawy dziennie (mamy filiżanki różnej wielkości; jednak wielokrotnie w literaturze spotkałam się, że chodzi tutaj o filiżanki o pojemności 150 ml)
Środki słodzące i dodatki do żywności:
- bardzo mała ilość cukru, miodu, czy melasy
Produkty zakazane przy androidalnym typie sylwetki
Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:
- produkty z oczyszczonej, białej mąki, np. białe bułki (mogą być typu kajzerki)
- ciasteczka (np. delicje, Hity)
- herbatniki
- ciasta (sernik, makowiec, krówka, toffi)
Mięso, drób, dziczyzna i ryby:
- skorupiaki i ostrygi
- drób z przemysłowej hodowli
- jaja od niosek z przemysłowej hodowli
- podroby (np. wątróbka, serca, żołądki)
- sardele (śledziki anchois)
- wędliny (np. polędwica sopocka, która chyba jest najczęściej kupowaną wędliną wśród Nas, niestety wśród dietetyków nie ma dobrej opinii, bo ile jest mięsa w mięsie? to jest podstawowe pytanie…. niestety coraz mniej… ostatnio spotkałam się z polędwicą sopocką, której zawartość mięsa wynosiła 67%, a pozostałe 33% to głównie woda, o reszcie to lepiej nie wiedzieć… bo to chemia i konserwanty)
- bekon
- kiełbasa
- smażone mięso
Przetwory mleczne:
- wszystkie pełnotłuste przetwory mleczne: śmietana, twaróg, ser, masło
- czekolada (ja też ją uwielbiam, a szczególnie mleczną lub z nadzieniem ale dla zdrowia można zjeść odrobinkę gorzkiej najlepiej 80%)
- lody (jeżeli już mamy na nie ogromną ochotę, zróbmy sobie przyjemność, ale wybierzmy sorbet owocowy, zamiast lodów karmelowych z sosem i bitą śmietaną )
- mleko kokosowe
Warzywa i owoce:
- owoce w syropie
- owoce kandyzowane
Orzechy, nasiona i produkty pochodne:
- solone orzeszki ziemne i inne solone orzechy
- orzech kokosowy
- masło z orzechów ziemnych
Rodzaje tłuszczu:
- frytura (tłuszcz stosowany najczęściej do wypieku: frytek, pączków, faworków; odporny na wysokie temperatury)
- masło
- masło klarowane
- smalec i łój
- margaryna
- tłuszcz kokosowy
Napoje:
- napoje gazowe (np. Sprite, Pepsi- zawierają ogromną ilość cukru)
- syropy do napojów
- napoje zawierające melasę
- napoje alkoholowe (np. piwo- duża kaloryczność)
- wysokotaninowa herbata
- napoje czekoladowe (puste kalorie plus dużo tłuszczu)
Środki słodzące i dodatki do żywności:
- cukier i produkty go zawierające
- glutaminian sodu (wzmacniacz smaku i zapachu znajdujący się praktycznie wszędzie… nasza zmora)
- sól i słone produkty
- słodziki (aspartam, sacharyna, sukraloza itd.)
- sztuczne dodatki do żywności (konserwanty, substancje nadające kolor, smak, itp.)
Oczywiście jeżeli popełnicie mały grzeszek nie urywajcie sobie głowy bo każdemu się to zdarza.